Polkujuoksu: Nuts Köyk­ky­ri on pik­ku­jou­lu­ta­pah­tu­ma pöh­köim­mäs­tä päästä

Kätketyt helmet: Li­to­kai­ra on tun­te­ma­ton erämaa aivan Lapin ete­lä­reu­nal­la

Erätaidot: Sel­vi­tim­me vas­tauk­set 15 ki­pe­rään ret­ki­pul­maan siitä, miten luon­nos­sa ollaan

Mainos: Pohjoisen Polkujen tutustumistarjous: 5,90 €/kk, tilaa tästä!

Met­sä­hal­li­tus muis­tut­taa: Häi­rit­se­vä al­ko­ho­lin­käyt­tö on kiel­let­ty au­tio­tu­vil­la

Metsähallitus julkaisi torstaina tiedotteen, jossa se muistuttaa ottamaan toiset retkeilijät huomioon. Sen mukaan toisten luontokokemuksen häiritseminen ei ole koskaan sallittua.

Häritsevä alkoholinkäyttö ei ole tähänkään asti ollut sallittua autiotuvilla.
Häritsevä alkoholinkäyttö ei ole tähänkään asti ollut sallittua autiotuvilla.
Kuva: Arkisto/Heikki Rissanen

Häiritsevä alkoholinkäyttö on kielletty autiotuvissa, muistuttaa Metsähallitus. Torstaina julkaistussa tiedotteessa Tunturi-Lapin asiakaspalvelupäällikkö Timo Karinen linjaa, että toisten luontokokemuksen häiritseminen ei ole milloinkaan sallittua.

Aiheesta on keskusteltu viime viikkoina sosiaalisessa mediassa ja myös Pohjoisen Polut kertoi ilmiöstä viime viikonloppuna. Häiritseviä kokemuksia on jakanut muun muassa retkeilyvaikuttaja Susanna Ylinen, joka kertoi yhdestä vakavammasta tapauksesta tässä jutussa.

Metsähallitus muistuttaa tiedotteessa muidenkin tuvan sääntöjen noudattamisesta: Tuvan siistiksi jättämisestä, tuhkien siivoamisesta pesästä ja siitä, ettei tupaan jätetä ruokaa tai vettä seisomaan astioihin. Myös kaasuliesiin liittyviä ohjeita ei aina noudateta.

Vaikka kansallispuistoissa ja erämaa-alueilla käy aiempaa enemmän ihmisiä, Metsähallituksen mukaan häiriökäyttäytymisestä kantautuu Luontopalveluihin viestiä hyvin vähän.

Lue myös: Ör­vel­tä­vät mies­po­ru­kat isoin ongelma au­tio­tu­vil­la – Ret­kei­li­jät ker­to­vat häi­rit­se­vis­tä ja pe­lot­ta­vis­ta ko­ke­muk­sis­ta luon­to­koh­teis­sa

Luontopalvelut ylläpitää tiedotteen mukaan noin 440 tupaa, joista peräti 270 sijaitsee Lapissa. Tupiin kuuluu sekä maksullisia vuokratupia että ilmaisia autiotupia.

Tämän lisäksi Metsähallitus ylläpitää myös varaustupia, joista voi varata maksullisen petipaikan, mutta koko tupaa ei vuokrata yhden seurueen käyttöön.

Luontopalvelut on avannut myös kyselyn tupien käyttäjille. Kyselyn tarkoituksena on selvittää sitä, mitä tietoja tuvista pitäisi löytyä Metsähallituksen Luontoon.fi -sivustolta.

Lue myös: Mikä olisi sopiva määrä häi­rin­tä­ta­pauk­sia au­tio­tu­vil­la, jos nolla ei ole oikea vas­taus?