Varusteet: Mah­tui­si­ko kesän ka­len­te­riin vielä seik­kai­lu? Lis­ta­sim­me 27 ta­pah­tu­maa

Retkikohteet: Oulun kor­keu­del­la on my­kis­tä­vän hieno luon­non­näh­tä­vyys, joka on par­haim­mil­laan juuri nyt

Palautekysely: Tästä pääset ker­to­maan mie­li­pi­tee­si Poh­joi­sen Po­luis­ta

Mainos: Poh­joi­sen Polut 5,90 €/kk, en­sim­mäi­nen kuu­kau­si eu­rol­la, tilaa tästä.

Oskari Pa­jun­pää, 18, on tot­tu­nut nuk­ku­maan ulkona tal­vel­la­kin – Hän listaa omat va­rus­te­vink­kin­sä läm­pi­mä­nä py­sy­mi­seen

Oskari Pajunpäälle retkeily voi olla kahdella tavalla hauskaa, joista toinen tyyppi palkitsee vasta jälkikäteen.

Oulu
Teltassa tulisi olla hyvä ilmastointi ja läpivirtaus, jolloin teltan sisälle ei kerry kosteutta niin herkästi, Oskari Pajunpää tietää.
Teltassa tulisi olla hyvä ilmastointi ja läpivirtaus, jolloin teltan sisälle ei kerry kosteutta niin herkästi, Oskari Pajunpää tietää.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Oskari Pajunpää retkeilee ja harrastaa ulkona nukkumista ympäri vuoden. Pääosin se tapahtuu partioleireillä ja perheen kanssa tehdyillä retkillä, jotka suuntautuvat usein Syötteelle tai muihin kansallispuistoihin. Auto ajetaan parkkiin, sitten hiihdetään maastoon ja asettaudutaan illan tullen nukkumaan autiotuvalle tai telttaan.

– Mahtavinta ulkona nukkumisessa ja retkeilyssä on vapaus ja itsensä ylittäminen, Pajunpää sanoo.

Nyt nuoren miehen haaveissa on pitkä talvivaellus, kunhan ylioppilaskirjoitukset on hoidettu ensi keväänä alta pois. Pajunpää haluaisi kokeilla nukkumista talviolosuhteissa myös yksin.

Mukavuusraja kulkee 15–20 pakkasasteessa.

– Sen jälkeen tarvitaan jo niin paljon vaatetta, että tulee hiki, joka lisää kosteutta ja sen myötä kylmyyden tunnetta.

Pajunpää neuvoo kokeilemaan ulkona nukkumista aluksi jonkin kiinteän rakennuksen lähistöllä. Parveke tai oma piha ovat hyviä vaihtoehtoja.

– Jos lähdetään maastoon, on tärkeää ottaa mukaan kaveri, jolla on asiasta kokemusta. Hyviä kavereita löytyy esimerkiksi partiotoiminnan parista, retkeilyseuroista, hiihtoseuroista ja tietyistä Facebook-ryhmistä.

Kokemuksiaan retkeilystä voi kartuttaa tekemällä ensin päiväretkiä.

Yöksi kuivaa päälle

Erityisesti talvella ulkona nukuttaessa säänmukainen pukeutuminen on tärkeää. Vaelluksella keskeisintä on kuivana pysyminen, sillä talvella märkien vaatteiden saaminen kuivaksi on vaikeaa. Mukaan kannattaa siis ottaa riittävästi vaihtovaatteita. Yöksi vaihdetaan aina kuiva kerrasto päälle.

Pajunpää suosittelee kerrospukeutumista. Ihoa vasten laitetaan villakerrasto, jalkoihin villaiset vaellussukat. Näin vältetään kosteuden syntymistä. Sukkia, pipoja ja hanskoja voi tarvittaessa laittaa useat päällekkäin.

Oskari Pajunpää jakaa tekemisen ”ykkös- ja kakkostyypin” hauskaan. Ykköstyyppi tuntuu hauskalle jo tehdessä, kakkostyypin tekeminen on mälsää, mutta tuntuu jälkeen päin huikealta. Hänen partiolippukuntansa on Pohjolan Pirteät.
Oskari Pajunpää jakaa tekemisen ”ykkös- ja kakkostyypin” hauskaan. Ykköstyyppi tuntuu hauskalle jo tehdessä, kakkostyypin tekeminen on mälsää, mutta tuntuu jälkeen päin huikealta. Hänen partiolippukuntansa on Pohjolan Pirteät.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Välikerrokseen sopivat hyvin hengittävät merinovilla tai fleecet. Myös kolmannen, kuorikerroksen tulee suojata tuulelta ja kosteudelta. Kuorikerroksessa Pajunpää suosii joko Goretex- tai softshell-kankaisia tai vahalla käsiteltyjä vaatteita, joita voi käyttää ympäri vuoden.

– Lisään talvella vahattuihin puuvillahousuihin enemmän mehiläisvahaa, jotta ne pitävät paremmin vettä.

Kovilla pakkasilla neljänneksi vaatekerrokseksi kannattaa valita vaikkapa untuvatakki ja toppahousut.

– Pidän yleensä alle 10 asteen pakkasella vaelluskenkiä ja sitä kylmemmällä säällä lämpimämpiä, vedenpitäviä talvikenkiä, joiden päälle laitan vedenpitävät säärystimet.

Telttaan läpivirtaus

Pajunpäällä on useita erilaisia telttoja, muun muassa tunneliteltta ja kupoliteltta. Kupoliteltta pysyy pystyssä itsestään, maahan kiinnitettävä tunneliteltta puolestaan pitää hyvin tuulta. Tunneliteltoissa on yleensä isot absidit eli eteiset, joissa voi säilyttää tavaraa sekä kokata kätevästi.

– Teltassa tulisi olla hyvä ilmastointi ja läpivirtaus, jolloin teltan sisälle ei kerry kosteutta niin herkästi.

Retkeilytarvikeliikkeissä on tarjolla myös kotatelttoja, sissitelttoja ja puolijoukkuetelttoja, joita voidaan lämmittää yön yli kamiinalla.

– Nykyään myydään esimerkiksi pyörän matkassa näppärästi kuljetettavia pikkukamiinoita.

Makuupussia valittaessa huomio kannattaa kiinnittää niissä ilmoitettuihin lämpötila-arvoihin. Comfort on lämpötila, jossa keskivertoretkeilijä nukkuu yönsä mukavasti, limit kertoo lämpötilan, jossa peruskuntoinen retkeilijä pystyy juuri ja juuri nukkumaan heräilemättä ja extreme pitää pussin sisällä lämpötilan, jossa juuri ja juuri selviää kärsimättä hypotermiasta.

– Naiset tarvitsevat miehiä lämpimämmän makuupussin, koska he ovat keskimääräisesti kevytrakenteisempia ja tuottavat siten vähemmän lämpöä.

Kunnon makuupussissa on lämpökaulus ja huppu, jonka saa kiristettyä niin, että vain silmät ja nenä jäävät näkyviin.

Kovilla pakkasilla voi käyttää kahta sisäkkäin laitettua makuupussia.

Pajunpää käyttää talvisin kahta makuualustaa. Alimmaiseksi tulee solumuovinen, kosteutta hylkivä makuualusta. Sen päälle hän asettaa ilmatäytteisen makuualustan.

– Olen nukkunut riippumatossakin makuupussiin kääriytyneenä alle kymmenen asteen pakkasessa. Riippumatto on selälle mukavampi kuin kova maa.

Tapaturmat suurimpia riskejä

Ennen vetäytymistä nukkumaan on hyvä tehdä pikku jumppa, jotta veri alkaa kiertämään sekä syödä tai juoda jotain lämmintä.

– Juon yleensä kuumaa kaakaota tai mehua. Aamulla syön ensimmäiseksi lämmintä puuroa. Kuivatamme kotona paljon jauhelihaa, kanaa ja kasviksia. Kun laittaa aamulla kuumaan veteen ruokatermokseen kuivattua lihaa perunasosejauheen, pastan tai riisin kanssa, valmistuu lämmin ruoka muutamassa tunnissa itsekseen. Tällöin lounastauolla ei tarvitse alkaa kokkailemaan.

Mahtavinta ulkona nukkumisessa ja retkeilyssä on vapaus ja itsensä ylittäminen.
Mahtavinta ulkona nukkumisessa ja retkeilyssä on vapaus ja itsensä ylittäminen.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Pajunpää muistuttaa, että vaellusta varten on tehtävä selkeä suunnitelma ja jakaa se jonkun toisen kanssa, jotta voidaan ryhtyä toimiin, mikäli retkeilijä tai retkeilijät eivät palaa määräaikaan mennessä.

– Suurimpia riskejä ovat esimerkiksi tapaturmat, vaikkapa jalan murtuminen, jonkin kriittisen varusteen hajoaminen tai säätyypin muuttuminen sellaiseksi, ettei pääse leiripaikasta liikkeelle. Matkapuhelimien kuuluvuusalue ei useinkaan kata erämaa-alueita.

– Jotkut käyttävät satelliittipuhelimia, itsellänikin sellaisen hankinta tulee varmaan jossain vaiheessa eteen. Villielämiä en Suomen olosuhteissa näe riskinä.

Oma kuntokin on huomioitava.

– Muutaman päivän vaelluksella varusteet painavat helposti parikymmentä kiloa.

Leirin valmistamisessa ja purkamisessa on kova työ. Pajunpää jakaakin tekemisen ”ykkös- ja kakkostyypin” hauskaan.

– Ykköstyyppi tuntuu hauskalle jo tehdessä, kakkostyypin tekeminen on mälsää, mutta tuntuu jälkeen päin huikealta: taas olen voittanut itseni ja saavuttanut jotain, Pajunpää sanoo.

fakta

Näin pääset alkuun

Kokeile ulkona nukkumista ensin kiinteän rakennuksen lähellä tai parvekkeella.

Ota maastoon mukaan kaveri, jolla on kokemusta retkeilystä ja talvella ulkona nukkumisesta.

Pukeudu sään mukaisesti, ja pyri pitämään vaatteet ja varusteet kuivana.

Hanki kunnollinen, talven kestävä teltta, jossa on hyvä ilmastointi.

Liiku ja syö tai juo lämmintä ennen nukkumaan menoa.

Varmista, että pärjäät varusteillasi talviolosuhteissa.