
Kuusamosta on löydetty kivikautinen kivestä työstetty hirvenpääkirves. Museoviraston mukaan kyse on erittäin harvinaisesta arkeologisesta löydöstä.
Hirvenpää ajoittuu kivikauden lopulle noin 4 000 vuoden taakse. Museovirasto kertoo, että Kuusamosta toukokuussa löydetty kirves rinnastuu kuuluisiin Huittisten ja Säkkijärven hirvenpäihin. Näistä molemmat on löydetty yli sata vuotta sitten.
Amanuenssi Sami Ranisen mukaan tuore hirvenpäälöytö on yksi huomattavimmista esinelöydöistä tällä vuosituhannella. Kyseessä on rituaali- tai statusesineenä käytetyn kivikirveen hamarapuoli.
Museoviraston mukaan Kuusamon hirvi muistuttaa 1890-luvulla löydettyä Säkkijärven hirveä niin läheisesti, että se on todennäköisesti samalta aikakaudelta. On myös mahdollista, että uusi löytö voisi olla jopa saman kivisepän tekemä.
Kuusamon hirven kivilaji ja muut yksityiskohdat selviävät myöhemmin tarkemmissa tutkimuksissa. Samankaltainen Säkkijärven hirvenpää on valmistettu todennäköisesti Aunuksen Karjalassa. Molemmat hirvenpäät ajoittuvat kivikauden lopulla, 2000-luvulle tai 1000-luvun alkuun ennen ajanlaskun alkua.

Merkittävä arkeologinen löytö paljastui kesämökin rannasta. Kirveen löysivät Raimo ja Pirkko Virpi kesämökkirannastaan kangetessaan rannalta pois lapsille vaarallisiksi arvioituja kiviä.
Erikoinen esine kiinnitti huomion ja Virpit selvittelivät sen taustaa. He ilmoittivat arkeologilta saaneidensa ohjeiden mukaan löydöstä ilmoituspalvelu Ilppariin, josta tieto meni Pohjois-Pohjanmaan museolle. Lopulta Raimo Virpi toimitti hirvenpään museolle Ouluun.
Pohjois-Pohjanmaan museo on tehnyt tarkastuksen löytöpaikalla, josta on löydetty viitteitä kiinteästä muinaisjäännöksestä. Paikan jatkotutkimuksista ei ole vielä päätetty.
Nyt löydetty hirvenpää tulee yleisön nähtäväksi Hämeen linnassa avattavassa Suomen kansallismuseon Metsien kuninkaalliset -näyttelyssä. Hirvenpää on nähtävillä linnassa tammikuun loppuun 2024 saakka, minkä jälkeen se jää Museoviraston kokoelmiin.