Kätketyt helmet: Pe­rä­me­rel­tä löytyy upeita jää­röyk­kiöi­tä, joita pääsee ihai­le­maan hiih­tä­mäl­lä

Ihmisiä luonnossa: Mic­hel­le Suni tur­hau­tui olemaan muiden ar­moil­la ja opis­ke­li tun­tu­ri­op­paak­si

Polkujuoksu: Miksi kak­ka­hä­tä yl­lät­tää aina kesken lenkin?

Mainos: Pohjoisen Polkujen tutustumistarjous: 5,90 €/kk, tilaa tästä!

Kan­sal­lis­puis­to­jen käyn­ti­mää­rät kas­voi­vat jäl­leen, viisi suo­si­tuin­ta säi­lyi­vät samoina

Talviretkeilijöitä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Arkistokuva.
Talviretkeilijöitä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Arkistokuva.
Kuva: Jussi Väätäinen

Viime vuoden aikana kansallispuistoihin tehtiin 3,6 miljoonaa käyntiä.

Näin kertoo Metsähallitus tiedotteessaan. Käyntimäärät kasvoivat edellisvuodesta yhden prosentin verran. Kerätyn palautteen perusteella retkeilijät ovat myös erittäin tyytyväisiä vierailuihinsa luontokohteissa.

Kiinnostus Suomen kansallispuistoihin on kasvanut koko 2000-luvun, eikä retkeily näytä jääneen koronavuosien ilmiöksi. Vuodesta 2019 kansallispuistojen käyntimäärät ovat kasvaneet 12 prosenttia.

Käyntimäärien kasvun tasaantuminen on jopa hyvä asia.

– Näin pystymme paremmin huolehtimaan siitä, että kansallispuistojen ja muiden retkeilykohteidemme palveluvarustus vastaa käyntimääriä. Tavoitteenamme on, että retkeilijät pysyvät poluilla, eikä suojeltu luonto kulu, sanoo luontopalvelujohtaja Henrik Jansson Metsähallituksen Luontopalveluista tiedotteessa.

Viimeisen neljän vuoden aikana Luontopalvelut on parantanut suosittuja reittejä paremmin käyntimääriä kestäviksi, kun pitkospuiden uusimiseen, reittien sorastuksiin ja taukopaikkojen uusimisiin on ollut käytössä erillistä rahaa.

10 suosituinta

Viiden kärki säilyi samana

Käyntimääriltään Suomen viisi suosituinta kansallispuistoa olivat viime vuonna samat kuin vuonna 2022. Yli 100 000 käyntiä ylittyi yhdeksässä kansallispuistossa.

Vuoden 2023 suosikit olivat:

  1. Pallas–Yllästunturin kansallispuisto, 584 000 käyntiä
  2. Urho Kekkosen kansallispuisto, 417 600 käyntiä
  3. Nuuksion kansallispuisto, 274 400 käyntiä
  4. Kolin kansallispuisto, 249 100 käyntiä
  5. Pyhä–Luoston kansallispuisto, 217 400 käyntiä
  6. Oulangan kansallispuisto, 175 800 käyntiä
  7. Sipoonkorven kansallispuisto, 172 500 käyntiä
  8. Repoveden kansallispuisto, 132 400 käyntiä
  9. Syötteen kansallispuisto, 106 100 käyntiä
  10. Teijon kansallispuisto, 93 000 käyntiä
Lähde: Metsähallitus

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla suosiotaan kasvatti Sipoonkorven kansallispuisto, kun taas puolestaan Nuuksiossa käyntimäärissä oli laskua.

Lapin suosituista kansallispuistoista käyntimääriä kasvattivat esimerkiksi Pyhä–Luoston kansallispuisto ja Urho Kekkosen kansallispuisto. Pyhä–Luoston kansallispuistoon kävijöitä toi uusi käyntikohde, maisematupa Luoston huipulla.

Puistoissa retkeilevät tuovat rahaa

Kansallispuistokävijöiden rahankäytön vaikutukset paikalliseen talouteen olivat viime vuonna 285 miljoonaa euroa. Vaikutukset kasvoivat noin kymmenen miljoonaa euroa, eli neljä prosenttia edellisvuodesta.

Luontokohteissa vierailevat retkeilijät ovat tyytyväisiä käynteihinsä. Kävijätutkimusten ja luontokeskuksissa kerätyn palautteen perusteella asiakkaat antoivat vierailulle arvosanaksi keskimäärin 4,5 (asteikolla 1–5). Tässä on nousua vuoteen 2022, jolloin arvosana oli 4,4.

Mitä?

Uusia ja parannettuja palveluita

Pallas–Yllästunturin kansallispuistossa tehtiin kestävämmäksi Varkaankurun polku. Yllästunturilla sijaitsevan suositun retkeilyreitin väylää levennettiin ja huonokuntoisia puupitkoksia vaihdettiin teräsritiläpitkoksiin.

Sallan kansallispuistossa retkeilijöiden käyttöön on avattu useampi päivätupa sekä uusi Pahanojankurun autiotupa.

Urho Kekkosen kansallispuistoon lähdetään Saariselältä uuden portin kautta. Niilanpää–Rautulampi-väliä sorastettiin kestävämmäksi ja turvallisemmaksi.

Sipoonkorven kansallispuistossa kunnostettiin vanhoja reittejä ja rakennettiin Bisajärven taukopaikan rantaan katselulava.

Björkö–Paniken vaellusreitille Merenkurkussa on rakennettu taukopaikkoja, esteetön näköalapiste, kaksi luontopolkua sekä uusittu pitkospuita ja lisätty esteetön reitinosa. Tänä vuonna on tulossa vaijerilossi vesistön ylitykseen.

Kolin kansallispuistossa on parannettu opastusta Ukko-Kolin yläpihalla, viimeistelty uusia pysäköintialueita ja otettu käyttöön Honkapirtin vuokratupa.

Oulangan kansallispuistossa uusittiin ja kunnostettiin reitti- ja taukopaikkarakenteita.

Syötteen kansallispuistossa uusittiin taukopaikkojen kattoja.

Hossassa kunnostettiin reittisiltoja.

Metsähallituksen Luontopalvelujen toiminta rahoitetaan valtion budjetista. Alkaneena vuonna rahaa on käytettävissä 11 miljoonaa euroa vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Lue lisää: Metsähallituksen irtisanoma työntekijä ennakoi, että säästöt heikentävät retkeilijöiden turvallisuutta – Ilman huoltoa tuvat menevät nopeasti huonoon kuntoon