Kätketyt helmet: Pe­rä­me­rel­tä löytyy upeita jää­röyk­kiöi­tä, joita pääsee ihai­le­maan hiih­tä­mäl­lä

Ihmisiä luonnossa: Mic­hel­le Suni tur­hau­tui olemaan muiden ar­moil­la ja opis­ke­li tun­tu­ri­op­paak­si

Polkujuoksu: Miksi kak­ka­hä­tä yl­lät­tää aina kesken lenkin?

Mainos: Pohjoisen Polkujen tutustumistarjous: 1 kk vain 1 €, tilaa tästä!

Ursa: Suomen yli len­tä­nyt tu­li­pal­lo tuli au­rin­ko­kun­nan ul­ko­puo­lel­ta – Vasta kolmas kerta, kun täh­tien­vä­li­nen kappale on ha­vait­tu maa­pal­lol­ta

Tavanomaiset tähdenlennot kestävät alle sekunnista pariin sekuntiin, mutta viime lokakuussa Jyväskylän länsipuolella taivaltanut meteori näkyi taivaalla yli viiden sekunnin ajan. Arkistokuva.
Tavanomaiset tähdenlennot kestävät alle sekunnista pariin sekuntiin, mutta viime lokakuussa Jyväskylän länsipuolella taivaltanut meteori näkyi taivaalla yli viiden sekunnin ajan. Arkistokuva.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Suomen yläpuolella lensi poikkeuksellinen tulipallo viime vuoden lokakuun 23. päivän iltana, kertoo Ursan jäsenlehti Tähdet ja avaruus.

Ursan mukaan tarkemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että tulipallon aiheuttanut kappale oli peräisin aurinkokunnan ulkopuolelta.

Viime lokakuun 23. päivänä kello 22.38 näkynyt kirkas tähdenlento herätti huomiota myös pitkällä kestollaan.

Kappaleen lento tallentui Ursan tulipallotyöryhmän verkostoon osallistuvilla kamera-asemalla muun muassa Vaalassa.

Ursan tulipallotyöryhmän laskelmat osoittivat, että kyseessä oli harvinainen tähtienvälinen kappale.

Aiemmilta vuosikymmeniltä tunnetaan luotettavasti vain kaksi maapalloon osunutta tähtienväliseksi määritettyä kappaletta.

Tähtiharrastajien kamera-asemat tärkeässä roolissa

Havaintodata lähetettiin Barcelonassa toimivalle tutkijaryhmälle

Espanjan havaintoverkon johtaja Josep Maria Trigo-Rodríguez Espanjan kansallisesta tutkimusneuvostosta (CSIC) sekä Katalonian avaruustutkimuksen instituutista (IEEC) päätyivät myös lopputulokseen, että kyseessä oli tähtienvälinen kappale.

Kappale on paljastunut laskelmissa todennäköiseltä halkaisijaltaan alle kymmensenttiseksi ja massaltaan noin kilon kappaleeksi. Ei voida kuitenkaan sanoa, mistä se on alkujaan kotoisin.

Kappale vain hipoi maapallon ilmakehää ja jatkoi matkaansa avaruuteen.

– Tämä on ensimmäinen tähtienvälinen meteori, joka varmistetaan puhtaasti tähtiharrastajien kamera-asemia käyttämällä, kertoo Ursan tulipallotyöryhmän analyytikko Jaakko Visuri  tiedotteessa.

Ratkaisevat havainnot toimittivat Ursan tulipallotyöryhmän jäsenet, mukana oli myös Jarmo Moilanen Vaalan kamera-asemalta.