Eläimet: Mikä sai aran metsän asukin muut­ta­maan vilk­kaan ul­koi­lu­rei­tin var­rel­le kau­pun­kiin?

ympäristö ja ilmasto: Laskuri kertoo, mikä on retkesi hii­li­ja­lan­jäl­ki

Retkikohteet: Yrit­tä­jä haluaa, että Ii­vaa­ran hui­pul­le joh­ta­nut kelk­ka­reit­ti rai­va­taan taas auki

Mainos: Pohjoisen Polkujen tutustumistarjous: 5,90 €/kk, tilaa tästä!

Näyt­tä­vä täh­den­len­to­par­vi räiskyy yö­tai­vaal­la tu­le­va­na vii­kon­lop­pu­na – ­Tai­vas on riit­tä­vän pimeä vain Oulun ete­lä­puo­lel­la

Tähdenlentoja talvisella yötaivaalla maaliskuussa.
Tähdenlentoja talvisella yötaivaalla maaliskuussa.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Perseidien tähdenlentoparvi näkyy jälleen yötaivaalla. Paras havaintoaika alkaa 10. elokuuta ja päättyy 14. elokuuta.

Erityisen hyvä bongausaika on tulevana lauantaina eli 13. elokuuta aamuyöllä, tiedottaa Suomen tähtitieteellinen yhdistys Ursa. Tähdenlentoja nähdäkseen katse kannattaa suunnata koillisen ja idän välille taivaalle.

Perjantaille sattuva täysikuu häiritsee kirkkaudellaan tähdenlentojen havaitsemista. Kuu on kuitenkin matalalla, joten kirkkaimmat meteorit pitäisi pystyä havaitsemaan. Perseideistä saattaa jäädä taivaalle hetkeksi vana ja jotkut niistä voivat olla väriltään punertavia.

Koska pohjoisessa yötaivas on valoisa ilman kuun vaikutustakin, näkyvät perseidit vain Oulun eteläpuolella.

Perseidien parveen kuuluvia tähdenlentoja on näkynyt harvakseltaan taivaalla jo heinäkuun puolivälistä alkaen, ja niitä voi havaita vielä muutaman viikon ajan aktiivisimman ajan jälkeenkin.

Ei lentäviä tähtiä, vaan meteoreja

Perseidit ovat meteoriparvi, joka tulee Perseuksen tähtikuvion suunnalta. Parvi rakentuu komeetanydinten murusista, joita ytimet jättävät radalleen kiertäessään auringon ympäri.

Maapallon radan kulkiessa läheltä tällaista pölyvanaa, komeettapöly kuumenee ja hehkuu maapallon ilmakehässä ja aiheuttaa valoviiruja, joita kutsutaan tähdenlennoiksi.

Perseidien aktiivisimman vaiheen aikana taivaalla voi näkyä myös poikkeuksellisen kirkkaita tähdenlentoja eli tulipalloja. Maahan asti tippuvia isompia meteoreja perseideihin ei kuitenkaan yleensä kuulu.

Perseidit ja muut yleisesti tunnetut meteoriparvet aiheuttavat tähdenlentoja vuosittain suunnilleen samaan aikaan. Satunnaisia, mihinkään parveen kuulumattomia tähdenlentoja voi nähdä ympäri vuoden.