Retkikohteet: Mitä tehdä Kai­nuus­sa? Tältä sivulta löydät Poh­joi­sen Pol­ku­jen Kai­nuu­hun liit­ty­vät jutut

Kätketyt helmet: Ma­na­man­sa­los­ta ret­kei­li­jä löytää ki­lo­met­reit­täin hiek­ka­ran­taa ja jär­ven­sel­kä, joka tuntuu mereltä

Retkikohteet: Mil­lai­nen paikka Pal­ja­kan kan­sal­lis­puis­to on, ja kan­nat­taa­ko sinne lähteä ret­kel­le?

Mainos: Poh­joi­sen Polut 5,90 €/kk, en­sim­mäi­nen kuu­kau­si eu­rol­la, tilaa tästä.

Tilaajille

Miksi nyt kan­nat­taa mennä Sallaan

Tässä jutussa esittelemme viisi erilaista retkikohdetta Sallan kansallispuistosta. Puiston avajaisia vietettiin 11. kesäkuuta.

Sallan kansallispuiston laavuja ja muita retkeilyrakenteita rakennetaan uusiksi tämän kesän aikana.
Sallan kansallispuiston laavuja ja muita retkeilyrakenteita rakennetaan uusiksi tämän kesän aikana.
Kuva: Arkisto/Jussi Pohjavirta
Mitä nähtävää Sallassa on?
Juho Maijala

Iso Pyhätunturi

Sallan kansallispuiston ylivoimaisesti tunnetuin nähtävyys on Iso Pyhätunturi, joka korkeampi kahdesta Sallatunturista. Erikoissuunnittelija Heli Rekiranta Metsähallituksesta kertoo, että tunturin huipulla itään päin katsoessa tuntuu kuin olisi maailman laidalla

– Ajattelee, että tuolla ei ole mitään. Sama fiilis tuli Alaskassa ja Yukonissa Kanadassa.

Isolta Pyhätunturilta itään katsoessa näkee rajan yli Venäjälle. Siellä erottuu esimerkiksi Venäjälle luovutettu Sallatunturi sekä muita luovutetun Sallan osia.

Tunturin laelle johtava Taivaan tavoittelijan polku suljetaan väliaikaisesti avajaisten jälkeen porrasremonttia varten. Huipulle pääsee kuitenkin toista, itäisempää polkua myös tänä kesänä.

Ruuhitunturi

Toinen kansallispuistoon liittyvä retkikohde on Ruuhitunturi, joka sijaitsee Sallatunturien eteläpuolella. Itse asiassa Ruuhitunturi sijaitsee kokonaan kansallispuiston ulkopuolella. Tunturilta aukevat samankaltaiset maisemat itään kuin Ison Pyhätunturin huipulta.

Ruuhitunturille johtaa useampi kesäretkeilyreitti, ja esimerkiksi Oulangasta tuleva UKK-reitti sivuaa tunturin etelärinnettä. Erityisen hyvä retkikohde se on talvella, kun Ruuhitunturilla toimii kahvila, jonne pääsee niin hiihtolatua kuin talviretkeilyreittiäkin pitkin.

Sota- ja jälleenrakennusajan museo

Heli Rekiranta suosittelee myös kirkonkylän museoita, sillä Sota- ja jälleenrakennusajan museo on hänestä oikeasti kiinnostava.

Rekirannan mukaan museo kertoo menneestä ajasta paljon laajemmin kuin nimi antaa ymmärtää. Museossa on esimerkiksi 5 000 vuotta vanha suksi, jota pidettiin aiemmin maailman vanhimpana, mutta sittemmin on tehty vanhempiakin löytöjä.

Aatsinginhauta

Sallan kansallispuiston nimekkäimpiä nähtävyyksiä on puiston pohjoisosissa sijaitseva Aatsinginhauta. Kohde voi kuitenkin olla pettymys, jos odottaa esimerkiksi Korouoman kaltaista jyrkkäreunaista kanjonia.

Sen lisäksi että Aatsinkiin on Sallatuntureilta teitä pitkin yli 30 kilometrin ajomatka, muinaisen hautavajoaman muodot ovat pyöreät, eikä laakson pohjalta välttämättä helposti hahmota, että pohjalta vieressä kohoavan Petservaaran huipulle on yli 250 metriä korkeuseroa.

Petservaaralla kansallispuiston ulkopuolella on tosin näkötorni, mutta sinne ei mene kesäretkeilyreittiä, joten maisemien ihastelu sieltä käsin vaatii erityistä viitseliäisyyttä ja suunnistustaitoa.

UKK-reitti ja Tuntsan erämaa

Jos kokenut retkeilijä hakee Sallasta hiljaisempaa ja vaativampaa retkeily-ympäristöä, kansallispuiston läpi kulkeva UKK-reitti on vaihtoehto. Sen vähemmän kuljetut osat löytyvät kansallispuiston ulkopuolelta.

Etelästä UKK-retkeilyreitti yhdistää Sallan ja Oulangan kansallispuistot. Hautajärven ja Sallatunturien välinen osio tunnetaan nimellä Topsakantaival.

UKK-reitti jatkuu kansallispuistosta myös kohti kunnan pohjoisosia, jossa se kulkee Tuntsan erämaa-alueella. Vaikka Tuntsassa on mahdollista liikkua UKK-reittiä pitkin, reittimerkinnät ja polun kunto saattavat olla huonot.

Tuntsaan mielivän pitää pärjätä erämaassa ja osata suunnistaa kartalla ja kompassilla ilman älylaitteiden apua. Jos erätaidot ovat hallussa, seutu tarjoaa retkeilyelämyksiä vaativaankin makuun.

-
Kuva: Miila Kankaanranta

Avajaisten ohjelma 11. kesäkuuta

Sallan kansallispuisto viettää viimein avajaisiaan. Aiemmin Poropuistona tunnetussa Sallan luontokeskuksessa järjestetään kaikille avoin kansanjuhla 11. kesäkuuta.

Tässä jutussa avajaisten tapahtumatuottajana työskentelevä Heli Rekiranta Metsähallituksesta kertoo avajaisten ohjelmasta.