Eläimet: Mikä sai aran metsän asukin muut­ta­maan vilk­kaan ul­koi­lu­rei­tin var­rel­le kau­pun­kiin?

ympäristö ja ilmasto: Laskuri kertoo, mikä on retkesi hii­li­ja­lan­jäl­ki

Retkikohteet: Yrit­tä­jä haluaa, että Ii­vaa­ran hui­pul­le joh­ta­nut kelk­ka­reit­ti rai­va­taan taas auki

Mainos: Pohjoisen Polkujen tutustumistarjous: 1 kk vain 1 €, tilaa tästä!

Kometon ret­kei­ly­reit­ti saatiin rai­vat­tua Pau­la-myrs­kyn jäl­jil­tä – Met­sä­hal­li­tus kun­nos­ti pit­kok­sia ja tau­ko­paik­ko­ja myös Hy­ryn­sal­mel­la ja Van­hal­la Itä­ra­jan rei­til­lä

Siikavaaran luonnosuojelualueella sijaitseva Kometon reitti kärsi merkittäviä vahinkoja kesäkuussa 2021 raivonneessa Paula-myrskyssä. Nyt myrskyvahingot on korjattu.

Metsähallitus on kunnostanut Ylä-Kainuun retkeilyreittejä ja taukopaikkoja. Kuva Vuorilammen reitiltä Hyrynsalmelta.
Metsähallitus on kunnostanut Ylä-Kainuun retkeilyreittejä ja taukopaikkoja. Kuva Vuorilammen reitiltä Hyrynsalmelta.
Kuva: Tiina Huotari/Metsähallitus

Kometon kierroksen retkeilyreitti Puolangalla on saatu raivattua toissa kesän myrskyvahinkojen jäljiltä. Siikavaaran sienipolun pohjoisosissa sijaitseva 7,5-kilometrinen rengasreitti kärsi merkittäviä vahinkoja kesäkuun 2021 Paula-myrskyssä, joka kaatoi reitille suuren määrän puita.

Metsähallituksen tiedotteen mukaan puut on saatu raivattua, ja reitti noudattelee entistä linjaustaan pääosin. Myrskyvahinkojen vuoksi reittiä linjattiin hieman uudelleen.

Lisäksi reitillä korjattiin pitkospuita ja Kometonvaaran länsipuolella sijaitsevan Pöksänkorven taukopaikan rakenteet peruskorjattiin.

Kalliojyrkänteestään tunnettu Kometto sijaitsee Siikavaaran luonnonsuojelualueen pohjoispäässä noin 90 kilometriä Pudasjärveltä. Siikavaaran läpi kulkee UKK-reitti, ja reiteille pääsee kolmelta eri parkkipaikalta Siikajärven etelä-, itä- ja pohjoislaidalta.

Vuorilammen reitti kuntoon ja uusia pitkoksia Martiselkoselle

Metsähallitus tiedottaa myös laittaneensa Vuorilammen reitin kuntoon Hyrynsalmella. Tiedotteen mukaan Vuorilammen noin 5-kilometrisen reitin korjaamista oli toivottu paljon. Tiedotteessa itse Vuorilampea verrataan Hossan Julmaan-Ölkkyyn pienoiskoossa.

Vuorilammelle on reilut 10 kilometriä Hyrynsalmelta.

Samassa tiedotteessa Metsähallitus kertoo kunnostaneensa myös Vanhaa Itärajan reittiä Murhisalon ja Martinselkosen suunnalla. Murhisalossa uusittiin 1,5 kilometriä pitkospuita ja Kirnulammen sekä Murhijärven taukopaikat kunnostettiin. Martinselkosesta Hossaan johtavalla reitillä pitkospuut kunnostettiin Metsähallituksen mukaan kokonaisuudessaan kahden kesän aikana.

Reitin kokonaispituus on 60 kilometriä ja uusia pitkoksia tehtiin tiedotteen mukaan 3,5 kilometriä.  Vanha Itärajan retkeilyreitti seurailee itärajaa Suomussalmen Pirttivaarasta aina Hossan luontokeskukselle asti.

Näiden lisäksi Metsähallitus kunnosti Ylä-Kainuussa Kalmosärkän luontopolun pitkoksia ja kaksi tulipaikkaa Suomussalmella, sekä Hyrynsalmen Vorlokissa autio- ja vuokratuvan kokonaisuutta.

Metsähallituksen tiedotteen mukaan Ylä-Kainuun pitkälti 1990-luvulta peräisin olevia retkeilyrakenteita laitettiin nyt kuntoon eduskunnan myöntämällä lisärahoituksella.