Ihmissuhteet: Pa­ti­koin­ti nostaa net­ti­deit­tai­li­jan parhaat puolet esiin

Ihmisiä luonnossa: Ky­syim­me kol­mel­ta ret­ki­so­met­ta­jal­ta heidän esi­ku­vis­taan, näin he vas­ta­si­vat

Geologia: Kil­pis­jär­vel­lä näkyy yhä jälkiä eläi­mes­tä, joka eli satoja mil­joo­nia vuosia sitten

Mainos: Pohjoisen Polkujen tutustumistarjous: 5,90 €/kk, tilaa tästä!

Venus ja Jupiter ovat har­vi­nai­sen lä­hek­käin il­ta­tai­vaal­la ensi viikon tors­tai­na – Tai­vaal­le kan­nat­taa tä­hyil­lä jo aiemmin

Näin lähekkäin Venus ja Jupiter näkyvät iltataivaalla 2. maaliskuuta kello 19. Planeetat eivät todellisuudessa näytä näin suurilta, vaan kirkkaan tähtimäisiltä.
Näin lähekkäin Venus ja Jupiter näkyvät iltataivaalla 2. maaliskuuta kello 19. Planeetat eivät todellisuudessa näytä näin suurilta, vaan kirkkaan tähtimäisiltä.
Kuva: Stellarium

Ensi viikon torstaina 2. maaliskuuta kannattaa suunnata katse iltataivaalle, sillä Venuksen ja Jupiterin voi nähdä silloin harvinaisen lähellä toisiaan, tiedottaa Ursa.

Venus ja Jupiter ovat lähestyneet toisiaan taivaalla koko helmikuun ajan. Lähimmän kohtaamisen hetkellä ensi viikon torstaina ne ovat taivaalla vain noin puolen asteen eli täysikuun halkaisijan päässä toisistaan. Kohtaamisen voi nähdä hyvin paljain silmin.

Aiemmin viikolla kirkkaalla säällä taivaalla saattoi nähdä, kuinka jo varsin lähekkäin sijaitsevat Jupiter ja Venus saivat seurakseen vielä nuoren kuunsirpin. Kuu loittonee planeettakaksikosta seuraavan viikon aikana, mutta planeetat jatkavat toistensa lähestymistä.

Lähimmillään planeetat ovat toisiaan iltataivaalla 2. maaliskuuta. Ursan mukaan hyvä havaintohetki on noin kello seitsemältä illalla. Tällöin planeetat erottuvat hyvin ja ovat edelleen verraten korkealla taivaalla. Illan edetessä ja pimetessä planeetat seuraavat hiljalleen Aurinkoa horisontin taakse.

– Kohtaaminen on toki vain näennäinen, sillä todellisuudessa planeetat sijaitsevat toisistaan hyvin kaukana avaruudessa. Jupiter sijaitsee noin 660 miljoonan kilometrin päässä Venuksesta, Ursan tiedotteessa kerrotaan.

Pilvisellä säällä planeettoja ei voi nähdä. Ursa kehottaakin tähyilemään taivaalle myös h-hetkeä edeltävinä ja sen jälkeisinä päivinä, sillä planeetat ovat varsin lähekkäin myös silloin.

Seuraavan kerran Jupiter ja Venus kohtaavat taivaalla 12.8.2025, mutta niiden etäisyys on tuolloin noin kolme kertaa suurempi kuin nyt. Edellisen kerran ne kohtasivat tammikuussa 2021, mutta tuolloin niillä oli vielä suurempi etäisyys toisistaan.