Kätketyt helmet: Pe­rä­me­rel­tä löytyy upeita jää­röyk­kiöi­tä, joita pääsee ihai­le­maan hiih­tä­mäl­lä

Ihmisiä luonnossa: Mic­hel­le Suni tur­hau­tui olemaan muiden ar­moil­la ja opis­ke­li tun­tu­ri­op­paak­si

Polkujuoksu: Miksi kak­ka­hä­tä yl­lät­tää aina kesken lenkin?

Mainos: Pohjoisen Polkujen tutustumistarjous: 5,90 €/kk, tilaa tästä!

Naalin pesintä on­nis­tui Suo­mes­sa toista vuotta pe­räk­käin – Tällä kertaa kah­des­sa pai­kas­sa ja ainakin 16 pennun verran

Neljä naalinpentua Utsjoella kesällä 2023. Kuva on otettu pesätarkastusten yhteydessä kaukaa, jotta naalien pesärauha säilyisi.
Neljä naalinpentua Utsjoella kesällä 2023. Kuva on otettu pesätarkastusten yhteydessä kaukaa, jotta naalien pesärauha säilyisi.
Kuva: Petri Piisilä / Metsähallitus.

Naalin pesintä onnistui Suomessa tänä kesänä toista vuotta peräkkäin. Metsähallitus kertoo, että Suomessa tapahtui kesällä kaksi onnistunutta naalin pesintää.

Pesinnöissä syntyi yhteensä ainakin 16 pentua.

Pesinnät huomattiin Metsähallituksen pesätarkastuksissa Utsjoen ja Enontekiön tunturialueilla. Lisäksi 16 pentua tallentui riistakameroihin, jotka sijaitsevat naalien ruokinta-aseman läheisyydessä.

Enontekiöllä naalin pesintä onnistui samalla pesällä kuin viime vuonna, jolloin äärimmäisen uhanalainen naali pesi Suomessa ensimmäistä kertaa yli 25 vuoteen.

Ylitarkastaja Tuomo Ollila Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo, että naalihavaintoja on tehty poikaspesien lisäksi myös muilla pesäpaikoilla.

Metsähallitus vastaa naalin suojelusta Suomessa. Naalin suojelutoimena Metsähallitus ja WWF ruokinta-asemia, jotka auttavat poikasten selviytymistä ensimmäisestä talvesta ja auttavat aikuisten selviytymistä huonoista myyrävuosista.

Lisäksi tunturialueilla tehtävä ketunmetsästys on yksi naalin suojelutoimista.

Naalien suojelussa ovat mukana myös Ruotsi ja Norja. Norjan naalinsuojeluhanke on vapauttanut tarhaoloissa syntyneitä naalinpentuja luontoon. Osa pennuista on vapautettu Suomen rajan tuntumaan ja osa näistä naaleista asuttaa nyt Suomen puolella olevia pesiä.

Pohjoismaiseksi naalikannaksi arvioidaan nyt noin 550 aikuista naalia. 2000-luvun alussa kanta-arvio oli vain 40–60 naalia. Suomessa naaleja arvioidaan liikkuvan vuosittain 10–20, mutta määrä on ollut viime vuosina kasvussa.