Kätketyt helmet: Bus­sil­la Pe­rä­me­ren suu­rim­paan saa­reen: Esit­te­lys­sä neljä ret­ki­koh­det­ta Hai­luo­dos­ta

Retkikohteet: Erkki Tuo­vi­nen löysi Ne­los­tien tun­tu­mas­ta erä­mai­sen ret­ki­koh­teen, josta on viime vuosina tullut huip­pu­suo­sit­tu

Selviytymistaidot: Lapin vael­lus­rei­teil­lä liikkuu huo­nos­ti val­mis­tau­tu­nei­ta ih­mi­siä, joita voit joutua aut­ta­maan

Mainos: Pohjoisen Polkujen joulutarjous: 6 kk vain 19,90 euroa, tilaa tästä!

Maas­to­pyö­räi­ly Syöt­teen Ah­man­kier­rok­sel­la kiel­le­tään tur­val­li­suus­syis­tä – Päätös tuo kan­sal­lis­puis­toon yhden pyö­rät­tö­män reitin

Toraslammen taipaleelle rakennetaan uusi silta ja tänä kesänä Ketun kevennys -reitti on yhdistetty Pitämänvaaran lenkkiin ja Syötteen kierrokseen.

Syötteen Ahmankierros rauhoitetaan pyöräilyltä kokonaan reitin vaativuuden vuoksi. Arkistokuva.
Syötteen Ahmankierros rauhoitetaan pyöräilyltä kokonaan reitin vaativuuden vuoksi. Arkistokuva.
Kuva: Toivo Kiminki

Maastopyöräily Syötteen Ahmankierroksella kielletään. Metsähallituksen tiedotteen mukaan ratkaisu on tehty turvallisuussyistä.

Ahmankierros rauhoitetaan pyöräilyltä onnettomuusvaaran vuoksi. Vaativassa maastossa kulkeva reitti oli tarkoitettu kokeneille maastopyöräilijöille, mutta se oli odottamattoman suosittu myös kokemattomampien pyöräilijöiden joukossa. Metsähallituksen mukaan päätöksellä ehkäistään loukkaantumisia.

Lisäksi Metsähallituksen mukaan Syötteelle on kaivattu pyörättömiä reittejä patikoijille, ja tällä muutoksella kansallispuistoon tulee yksi sellainen.

Tänä kesänä Toraslammen taival -nimiselle maastopyöräreitille rakennetaan uusi silta. Rajakosken ylittävä osuus on ollut hankala etenkin tulva-aikoina, ja uusi silta helpottaa joenylitystä. Toraslammen taival on 35-kilometrinen maastopyöräreitti.

Sen lisäksi viime kesänä valmistunut Ketun kevennys -niminen reitti on yhdistetty Pitämävaaran lenkkiin ja Syötteen kierrokseen. Reitin pituus on 22 kilometriä, jos lähtöpaikkana on Kide-hotelli.

Muitakin retkeilyrakenteita uudistetaan

Metsähallituksen tiedotteen mukaan myös muita retkeilyrakenteita rakennetaan tänä kesänä parempaan kuntoon. Suosituimpia maastoreittejä on tämän vuoden aikana kestävöity sorastamalla. Kestävöintejä on tehty Rytivaaraan, Toraslehtoon, Syötteen kierrokselle ja Ketun kevennykselle.

Osaan Syötteen taukopaikoista on kuluneen talven ja kevään aikana remontoitu uudet huopakatot. Kattojen kunnostus jatkuu edelleen.

Syksyllä on vuorossa lähtöpisteiden uudistaminen. Kansallispuiston päälähtöpisteen ja sivulähtöpisteiden opasteiden rakenteet ja opastustaulujen sisällöt uusitaan kokonaan. Työt alkavat syyskuun alussa ja valmistuvat syksyn aikana. Syksyllä jatketaan myös moottorikelkkaurien kunnostamista rakentamalla siltoja.