Ruska: Täl­lai­nen oli syys­kuun kaunein päivä Rii­si­tun­tu­rin kan­sal­lis­puis­tos­sa

Rospuutto: Kil­pis­jär­vi hil­je­nee ruskan jäl­keen, mutta harmaa vä­li­kau­si on myös kaunis

Kätketyt helmet: Tässä kolme huip­pu­vink­kiä Koil­lis-La­pin tun­tu­reil­le

Mainos: Poh­joi­sen Polut 5,90 €/kk, en­sim­mäi­nen kuu­kau­si eu­rol­la, tilaa tästä.

Ää­rim­mäi­sen uhan­alai­nen kil­ju­han­hi il­mes­tyi Tyr­nä­väl­le tänäkin syksynä – "Yh­den­kin yksilön menetys olisi suuri ta­kais­ku"

Kiljuhanhi pesii Tunturi-Lapissa. Arkistokuva
Kiljuhanhi pesii Tunturi-Lapissa. Arkistokuva
Kuva: Tapio Kostet / WWF

Tyrnävän Ritokorven pelloilla havaittiin keskiviikkona kaksi äärimmäisen uhanalaista kiljuhanhea. Kyseessä on jo kolmas syksy peräkkäin, kun alueella lepäilee kiljuhanhia. Asiasta kertoo tiedotteessaan WWF Suomi.

WWF ja Suomen riistakeskus vetoavat Liminganlahden alueella vesilintuja metsästäviin, että he noudattaisivat aivan erityistä varovaisuutta, kun kiljuhanhet ovat paikalla. Metsästys olisi syytä lopettaa hyvissä ajoin ennen pimeää, sillä hämärässä lajintunnistus vaikeutuu.

WWF:n kiljuhanhityöryhmä tarkkailee lähiviikot kiljuhanhia tehostetusti alueella.

Kahtena viime syksynä kiljuhanhet vierailivat myös metsästysrauhoitusalueen ulkopuolella, ja sama on odotettavissa tänäkin syksynä. Kiljuhanhi on rauhoitettu, ja sen tahattomastakin tappamisesta voidaan tuomita 6 391 euron korvauksiin.

Alueella on myös tuhansittain metsähanhia, joita ei saa metsästää Pohjois-Pohjanmaalla.

Tunturi-Lapissa pesivä kiljuhanhi on uhanalaisimpia pesimälintujamme. Sen pelastamiseksi sukupuutolta on tehty vuosikymmenten ajan kansainvälistä yhteistyötä.

– Pohjolan kanta oli pienimmillään alle 20 paria, mutta se on viime vuosina hieman elpynyt. Yhdenkin yksilön menetys olisi suuri takaisku edelleen alle 100 yksilön kokoiselle Pohjolan kiljuhanhikannalle, WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen sanoo tiedotteessa.

Oulun seutu oli aikanaan hyvin tärkeä kiljuhanhien syysmuuton aikainen levähdysalue. Noin 50 vuoteen ne eivät kuitenkaan syysmuutollaan pysähtyneet Suomessa, kunnes toissa syksynä alueella lepäili 27 kiljuhanhea.

Viime syksynä alueella lepäili yhdeksän kiljuhanhea, joista osa lähes kuukauden ajan. Nyt vaikuttaa siltä, että alue on vakiintumassa uudelleen kiljuhanhien syyslevähdysalueeksi.

Kevätmuutolla kiljuhanhet levähtävät alueella säännöllisesti.

Mikä ihmeen Polut?

•Pohjoisen luonnolle ja retkeilylle pyhitetty verkkolehti.

•Nostamme esille päivittäin ajankohtaisia ilmiöitä, ihmisiä ja uutisia retkikohteista, varusteista ja kaikesta pohjoisen luontoon liittyvästä. Pohjoisen Polut valitsee juttuaiheensa journalistisin perustein.

•Tilauksen hinta on 5,90 €/kk, saat luettavaksi uudet jutut ja kattavan arkiston aiemmin ilmestyneitä. Kokoamme myös viikon tärkeimmät jutut uutiskirjeeseen. Pohjoisen Polut on osa Kaleva Mediaa