Retkikohteet: Mitä tehdä Kai­nuus­sa? Tältä sivulta löydät Poh­joi­sen Pol­ku­jen Kai­nuu­hun liit­ty­vät jutut

Kätketyt helmet: Ma­na­man­sa­los­ta ret­kei­li­jä löytää ki­lo­met­reit­täin hiek­ka­ran­taa ja jär­ven­sel­kä, joka tuntuu mereltä

Retkikohteet: Mil­lai­nen paikka Pal­ja­kan kan­sal­lis­puis­to on, ja kan­nat­taa­ko sinne lähteä ret­kel­le?

Mainos: Poh­joi­sen Polut 5,90 €/kk, en­sim­mäi­nen kuu­kau­si eu­rol­la, tilaa tästä.

Essee
Tilaajille

11 vuotta sitten sa­vu­sau­nan edus­tal­le il­mes­tyi lintu, jol­lais­ta Ii­jo­ki­var­res­sa ei oltu aiemmin nähty – Toi­mit­ta­ja Antti Ervasti on alkanut puhua kaak­ku­reil­le, joiden piti olla arkoja erä­mai­den asuk­ke­ja

Kaakkureita rupesi kuin taikaiskusta näkymään Iijoella Ervastinkylän kohdilla 11 vuotta sitten. Siitä lähtien kaunis lintu on ollut lähes päivittäinen näky joen leventymällä kesäisin.

Maaginen kohtaaminen tapahtui vuoden 2010 heinäkuun loppupuolella eli reilut 11 vuotta sitten. Istuin mökkini savusaunan terassilla jäähdyttelemässä nokka joelle päin. Rantaan ihan lähelle tuli sukeltelemaan lintu, jollaista en ollut koskaan nähnyt. Kaunis harmaan, mustan ja valkoisen kirjava väritys, punainen laikku kaulassa.

Äkkiä sen tietysti tunnisti kaakkuriksi, ja valokuvatkin sen todistivat. Ihmetytti, miten lintu siihen uskalsi tulla kalastelemaan niin lähelle, eikä tuntunut välittävän savunhajuisesta saunojasta. Senhän pitäisi olla lintukirjojen mukaan arka ja harvinainen erämaiden asukki.